Lamborghini Polo Storico op Rétromobile Paris 2022

Body

Sant'Agata Bolognese/Parijs, 17 maart 2022 - Van 15 tot 20 maart staat de Lamborghini Polo Storico op de oldtimershow Rétromobile in Parijs. De deelname van het bedrijf uit Sant'Agata Bolognese aan dit evenement vormt de officiële aftrap van een jaar vol eerbetonen aan de geschiedenis van zijn legendarische 12-cilinder motor, voordat het hybridisatieproces in 2023 begint met de lancering van het eerste hybride productiemodel. Op de stand zullen een reconstructie van de eerste Countach (het LP 500-prototype uit 1971) en de carrosserie van een Miura P400 SV die wordt gerestaureerd door het Polo Storico team in Sant'Agata Bolognese te zien zijn.

Onder de aanwezigen op de preview-avond was Stephan Winkelmann, voorzitter en CEO van Automobili Lamborghini.

"De V12-motor staat centraal bij iconen uit de geschiedenis van het merk, van de Miura en de Countach tot de Aventador Ultimae, die dit jaar het doek laat vallen over het onvergetelijke verhaal van onze verbrandingsmotor", aldus Winkelmann. "Liefhebbers van de autocultuur kunnen zich bij ons aansluiten op Rétromobile, waar we een eerbetoon brengen aan ons gekoesterde erfgoed en de enorme technische expertise van onze technici uit heden en verleden.  Vanaf volgend jaar stapt Lamborghini in een geëlektrificeerde toekomst: de opvolger van de Aventador wordt voorgesteld met hybride technologie in de eerste fase van ons plan Direzione Cor Tauri, dat de weg uitstippelt naar 2030. Het legt doelstellingen vast met als doel onze milieu-impact te verminderen door een holistische en sociaal verantwoorde aanpak."

De Lamborghini Countach LP 500 en Miura SV

De Countach LP 500 is te zien in zijn originele "Giallo Fly Speciale" gele kleur. Het is een reconstructie van de legendarische auto die in maart 1971 werd gepresenteerd op de Autosalon van Genève en in maart 1974 werd vernietigd tijdens een crashtest voor typegoedkeuringsdoeleinden. De reconstructiewerkzaamheden werden uitgevoerd door Lamborghini Polo Storico voor een verzamelaar en namen ongeveer 25.000 uur in beslag. Een cruciale bijdrage werd geleverd door Lamborghini's Centro Stile, dat toezag op de contouren van de carrosserie en ervoor zorgde dat alles in overeenstemming was met de oorspronkelijke stijl. De mechanische onderdelen zijn allemaal gerestaureerde onderdelen uit die tijd of reconstructies van onderdelen die niet meer verkrijgbaar zijn of speciaal voor de auto werden gemaakt. De carrosserie en het chassis werden volledig herbouwd door deskundige panel beaters, die ze met de hand vorm gaven en klopten. Pirelli kwam aan boord om de banden opnieuw te maken. Via zijn stichting leverde het alle benodigde historische materialen, produceerde het banden waarvan het ontwerp en de afmetingen in overeenstemming waren met die uit die periode, en liet het ze goedkeuren voor gebruik op de weg. 

Op de stand is ook de carrosserie te zien van een Miura P400 SV die eigendom is van een verzamelaar die Lamborghini Polo Storico gevraagd heeft om hem te restaureren met het oog op zijn conservatie. De auto zal worden overgespoten in de originele "Arancio Miura" oranje kleur, waarna het interieur en de mechanische onderdelen - die momenteel worden gerestaureerd - weer op hun plaats zullen worden gezet.

Lamborghini Polo Storico werd in 2015 geopend en is een afdeling van Automobili Lamborghini die zich bezighoudt met het behoud van de historische identiteit van het bedrijf. Haar belangrijkste taken zijn het certificeren en restaureren van alle Lamborghini-auto's die tot 2001 zijn geproduceerd. Daartoe houdt Polo Storico toezicht op het behoud en de verwerving van nieuwe bronnen voor de bedrijfsarchieven, zodat het beste van alle klassieke Lamborghini's naar boven kan worden gehaald.